Jelentősen előrelépett a Szolnok megyei ingatlanpiac

Megosztás

Majdnem minden harmadik eladásra meghirdetett ingatlan ára csökkent nagyjából 10%-kal Szolnok megyében, míg a családi házak négyzetméterára átlagosan több, mint 250 ezer forint volt. Az otpotthon.hu adatai alapján rajzolódik ki, hogy milyen ütemben változott az ingatlanpiac Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tavalyi évben.

A térség ingatlanpiaca a 15. legnagyobb a többi megye rangsorában, tehát viszonylag a lista végén foglal helyet. Átlagosan 252 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 503 ezer forint feletti volt a négyzetméterár. Összehasonlítva az országos adatokkal, ez előbbi vonatkozásában ez a szám 467, utóbbiéban 682 ezer forint.

Ez azt jelenti, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei családi házak négyzetméterára majdnem 85%-kal elmarad az országos átlagtól, míg a lakásokért átlagosan 35 százalékkal kevesebbet kérnek négyzetméterenként az ország más megyéihez képest.

A házhirdetések tekintetében 27,7%-ban csökkent az eredetileg meghirdetett ár, csak a tulajdonosok 3,6%-a gondolta úgy, hogy ilyen gazdasági körülmények között jó ötlet emelni az értéken. A maradék, nagyjából 2/3 esetben semmilyen változás nem történt, már ami az árakat illeti.

A lakástulajdonosok is hasonló stratégiával és hasonló vehemenciával változtattak: 30,3%, tehát a tulajdonosoknak több mint a negyede csökkentett, ehhez képest csupán 2,3%-nyian emeltek: a csökkenés 8,8%-os volt, az emelés pedig átlagosan 17,4%-os.

És területileg hol adták fel a legtöbb ingatlanhirdetést az otpotton.hu ingatlanhirdetési portálon? Az első helyet tekintve nincs meglepetés, a megyeszékhely Szolnok vezet, majd Tiszafüred, Jászberény, Karcag és Jászfényszaru következik. Ezek szintén 2023-as adatok, de az idén januári statisztikák alapján Újszász berobbanni látszik, a képzeletbeli dobogó második fokára tornázta fel magát.

A megyében egy tiszaszentimrei, 15 szobás kúria a legdrágább jelenleg, majdnem 500 millió forintért hirdetik a Tisza-tó partján található 1,3 hektáros területet. A kúriáról a Szol24 is írt, a világ valamennyi földrészéről találhatóak itt építészeti elemek. Az Erdélyből származó nyílászárók, az Afrikából hozott kődíszek, a Dél-Amerikából itt helyet találó Frida Kahlo lakásdíszek, festmények, a francia lámpák izgalmas elegyet és miliőt alkotnak.

Emellett találunk egy olyan tiszafüredi lakást, aminek másfél millió forintos négyzetméterára van, valamint egy homokbányát is eladásra kínálnak Törökszentmiklóson potom kétmilliárdért.

Kép: xijian/Getty Images

Kapcsolódó cikkek